DE VERGETEN NEDERLANDER (2020)

SYNOPSIS

De documentaire De Vergeten Nederlander (ongeveer 20 minuten) vertelt het verhaal van Jane Ellis Hardy. Jane (85) woont momenteel nog in het hedendaagse Indonesië en is vroeger ooit geboren uit een huwelijk van een Nederlandse vader en een Indonesische moeder gedurende de oorlogen in Nederlands-Indië. De Nederlandse overheid heeft haar tijdens de oorlogen ontheemd, maar heeft haar vervolgens nooit de kans gegeven om een goed en welvarend leven op te bouwen in het land dat voor haar voelt als vaderland: Nederland. Jane vertegenwoordigt het verhaal van velen; een verhaal dat door de Nederlandse overheid in de doofpot wordt gestopt, maar een verhaal dat wat ons betreft nooit vergeten zou mogen worden. Ik monteerde de film als afstudeerwerk. De film werd tijdens de coronacrisis uitgezonden via de website Rialto for Short.

De documentaire heeft (nog) niet op filmfestivals gedraaid en is (nog) nergens uitgezonden op televisie, maar is hieronder dus in ieder geval volledig te bekijken.

Productie: DRAES   |   Regie en Geluid: Joris Drachman   |   Regie en Camera: Cas Esders   |   Montage: Wiesje van Amstel   |   Sound Design en Muziek: Andel Rongen

FILM