ICH BIN DER FLUß (2020)

SYNOPSIS

In de korte documentaire Ich bin der Fluß (ongeveer 20 minuten) maakt de Europese rivier de Donau een reis van het Zwarte Woud naar de Zwarte Zee. Onderweg komt de rivier de mens tegen; soms als vriend en soms als vijand. In de film groeit de Donau van een klein stroompje uit tot machtige rivier. De Donau is niet alleen een levensader in het landschap van Oost-Europa, maar ook een verbinder van culturen en een brug tussen het verleden, heden en de toekomst. In dit intieme portret leren we de Donau en de omgeving van deze rivier vanuit een uniek perspectief kennen, namelijk door de ogen en de oren van de rivier zelf. Deze poëtische documentaire is gemaakt door Rashel van der Schaaf in het kader van haar afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ik heb door de coronacrisis helaas alleen wat montage assistentie kunnen bieden.

De film draaide in 2020 op het Nederlands Film Festival te Utrecht. De Filmkrant en het Noord-Hollands Dagblad schreven beiden een artikel over de film. De film draaide en won in 2021 de prijs voor Jong Talent op het Gouds Film Festival. De film draaide op het Schoorlse Kunstfestival SchoK en Culemborgse Kunstfestival LekArt. Daarna draaide de film in 2022 tijdens de tentoonstelling Nature Talks in Museum de Fundatie in Zwolle en tijdens de Victorieprijs Cultuurfonds Tentoonstelling in het Stedelijk Museum Alkmaar. Rashel won daar met haar film de Rabobank Jong Talent Prijs 2022. In 2023 draaide de film tijdens het festival Kunstschouw op Schouwen-Duiveland. Rashel won daar de Jong Talent Award 2023. De film is inmiddels in het Nederlands en het Engels online terug te zien via het YouTube-kanaal van Rashel van der Schaaf.

Regie: Rashel van der Schaaf   |   Camera/Kleur: Jaap Mar Diemel   |   Geluid: Joris Prakken   |   Montage: Rashel van der Schaaf   |   Montage Assistent: Wiesje van Amstel Sound Design: Burak Öztas   |   Muziek: Ruben van de Lagemaat   |   Voice Over: Andrei Dosa en Eszter Tompa   |   Productie: Dobber Bolhuis en Rashel van der Schaaf

TRAILER
FILM