LOPENDE PROJECTEN

MONTAGE DOCUMENTAIRE
Teledoc De Stand van het Gras

Documentairemaakster Rashel van der Schaaf maakt in het kader van het Teledoc Campus Traject (een samenwerkingsproject van NPO, CoBO, het NPO-fonds en het Filmfonds) de documentaire ‘De Stand van het Gras’ (25 minuten). In deze film nemen we als kijker een kijkje in verschillende achtertuinen. We zien hoe wij als mensen met het gras in onze achtertuinen omgaan. Als mens komen we steeds verder van de natuur te staan. Door middel van deze documentaire willen we onze kijkers laten ervaren hoe de natuur en de menselijke contrôle soms in contrast met elkaar komen te staan. Ik zal deze documentaire monteren in de maanden mei en juni. In de maanden daarna zal de film verder worden nabewerkt. We willen de documentaire graag in première laten gaan op het Nederlands Filmfestival. Vervolgens zal de film in het najaar op NPO2 Avrotros worden uitgezonden.

MONTAGE DOCUMENTAIRE

Documentairemakers Tonke Koppelaar en Margot Roubos maken in het kader van het Film, Fast & Furious: First Gear traject van het Filmfonds een documentaire over een theatergroep van Stichting MOMO. Stichting MOMO maakt vooral theater waarbij mensen met mogelijkheden en ongekende talenten de kans krijgen om zichzelf te ontplooien in een kunstzinnige omgeving waar iedereen gelijkwaardig is. Zo krijgen zij een stem en een gezicht en een podium voor hun talenten. Tonke en Margot volgen Paulien. Paulien maakt onderdeel uit van een groep van 11 jonge mensen met het syndroom van down die samen aan een toneelstuk werken. De documentaire gaat over het vinden van een balans in de eigen zelfstandigheid. De voorstelling zal plaatsvinden tijdens het Cultuurland Festival op vrijdagavond 1 juli bij MOMO in Ederveen (bij Station Veenendaal De Klomp). Ik zal de film monteren.

Papier-Maché
MONTAGE DOCUMENTAIRE
Toeschouwers

Documentairemaakster Elize Kuiper maakt een korte documentaire (25 minuten) over een flat in Arnhem waar tijdens de nieuwjaarsnacht van 2018-2019 een brand plaats heeft gevonden. In de film Toeschouwers zien we de vergeten bewoners na een hevige, fatale flatbrand op het Gelderseplein. “Wat gebeurt er als het stof is neergedaald en de stilte is wedergekeerd? Deze documentaire toont kleine levens in grote flats vanuit de vraag: Hoe ga je door?” – aldus Elize Kuiper in haar filmplan. In het najaar van 2021 monteerde ik een eerste versie van deze documentaire waarin de vergeten bewoners een gezicht en een stem krijgen. De documentaire wordt geproduceerd in samenwerking met Van Osch Films in het kader van DOC+. De documentaire wordt op dit moment nog verder gefilmd en verder gemonteerd. Vervolgens zal de documentaire bij TV Omroep Gelderland worden uitgezonden.

MONTAGE DOCUMENTAIRE

In januari 2020 heb ik samen met regisseurs Tyson Malaihollo en Rosanne Gjaltema de korte versie (25 minuten) van de documentaire Samen gemonteerd. Deze film gaat over het rouwproces van een jongvolwassen vriendengroep, nadat hun vriend Sam in 2018 op twintigjarige leeftijd uit het leven is gestapt. De komende maand zal ik werken aan de lange versie van de film. Sam raakte depressief omdat hij zich niet thuis voelde in de hedendaagse maatschappij met de vele hoge eisen en een continue grote prestatiedruk. In de lange versie van de documentaire willen we meer ingaan op de maatschappelijke context. Door middel van een intieme en ontroerende documentaire wordt een beter beeld geschetst van zijn depressie en alles eromheen, zoals de klinieken. De film doorbreekt een groot taboe en benadrukt het belang van de mentale gezondheid. Meer informatie: Cinecrowd.

MONTAGE DOCUMENTAIRE

Dit jaar werk ik samen met Vivian Straub aan een korte documentaire over de toegevoegde waarde en activiteiten van een lokale ontwikkelingshulporganisatie in Cambodja. Zij bieden vooral onderdak, maatschappelijke ondersteuning, scholing en creatieve therapie aan kwetsbare kinderen in Sihanoukville. Zo wordt samen met de ouders en de kinderen gewerkt aan een gezonde levensstijl en het creëren van een toekomstperspectief. Daarnaast organiseren zij educatieve projecten in de sloppenwijken van Sihanoukville om bewustwording te creëren bij de bewoners over onderwerpen als veiligheid, hygiëne, een schone leefomgeving en het belang van scholing. Na hun eigen ontwikkelingstraject kunnen de kinderen, die dan inmiddels tieners zijn, als vrijwilliger meewerken aan deze projecten. Zo kunnen zij hun kennis verder delen met de rest van hun eigen gemeenschap en zo wordt bijvoorbeeld ook draagvlak opgebouwd voor de mooie projecten in Sihanoukville.

Vivian heeft de film al eerder opgenomen. Het komende jaar gaan we samen aan de slag om het opgenomen materiaal op zorgvuldige wijze bij elkaar te brengen zodat er een bijzondere, inspirerende en ontroerende documentaire zal ontstaan.