LOPENDE PROJECTEN

MONTAGE DOCUMENTAIRE
Nieuwe Waarde aan de Aarde

Documentairemaakster Maud Taborsky maakte de documentaire Nieuwe Waarde aan de Aarde. Deze film vormt een persoonlijke zoektocht naar een balans in het dagelijks leven. Aan de ene kant wil Maud nu zoveel mogelijk doen voor de Aarde, maar aan de andere kant blijkt ‘het juiste doen’ soms lastig. Maud gaat in gesprek met vijf jonge mensen van haar eigen generatie (20 tot 30 jaar): haar vriend met soms andere ideeën, een Forum voor Democratie stemmer, een doemdenker, een lokale boer en een jonge vrouw die bij Extinction Rebellion zit. Door in gesprek te gaan met haar leeftijdsgenoten hoopt ze een betere basis voor zichzelf te kunnen vormen waarin ze zich niet meer opvreet aan frustratie, maar impact kan maken en op die manier de Aarde beschermen. Er ligt al een eerste versie. Ik ben nu bezig om deze eerste versie om te bouwen tot een mooie eindversie van 20-25 minuten.

VICE MONTAGE ASSSISTENT

Vanaf 17 oktober (2022) werk ik voor VICE (Nederland) als montage-assistent mee aan de serie ‘Thrash Out’. VICE Nederland zal samen met VICE UK deze Vice World News documentaire debatserie monteren voor VICE Amerika. Deze serie van circa acht verschillende afleveringen zal dan dus uiteindelijk vooral worden uitgezonden op de Amerikaanse Televisie. Het idee voor deze serie is gebaseerd op de al eerder gemaakte VICE YouTube-serie: https://www.youtube.com/watch?v=safLwed9SSo. Gedurende de maanden half oktober, november en half december zal ik een aantal verschillende taken toebedeeld krijgen en zal ik steeds meer verantwoordelijkheid krijgen. Momenteel is er nog niet heel veel over het project bekend, dus ik zal pas later meer informatie kunnen delen over de inhoud, mijn taken en wanneer en waar de serie dus precies allemaal uitgezonden zal gaan worden… To be continued dus!

VICE
MONTAGE DOCUMENTAIRE
Papier-Maché

Documentairemakers Tonke Koppelaar en Margot Roubos maken in het kader van het Film, Fast & Furious: First Gear traject van het Filmfonds een documentaire over een theatergroep van Stichting MOMO. Stichting MOMO maakt vooral theater waarbij mensen met mogelijkheden en ongekende talenten de kans krijgen om zichzelf te ontplooien in een kunstzinnige omgeving waar iedereen gelijkwaardig is. Zo krijgen zij een stem en een gezicht en een podium voor hun talenten. Tonke en Margot volgen Paulien. Paulien maakt onderdeel uit van een groep van 11 jonge mensen met het syndroom van down die samen aan een toneelstuk werken. De documentaire gaat over het vinden van een balans in de eigen zelfstandigheid. De voorstelling zal plaatsvinden tijdens het Cultuurland Festival op vrijdagavond 1 juli bij MOMO in Ederveen. Ik zal de film waarschijnlijk in het najaar (2022) monteren.

MONTAGE DOCUMENTAIRE

In januari 2020 heb ik samen met regisseurs Tyson Malaihollo en Rosanne Gjaltema de korte versie (25 minuten) van de documentaire Samen gemonteerd. Deze film gaat over het rouwproces van een jongvolwassen vriendengroep, nadat hun vriend Sam in 2018 op twintigjarige leeftijd uit het leven is gestapt. Het komende jaar zal ik werken aan de lange versie van de film. Sam raakte depressief omdat hij zich niet thuis voelde in de hedendaagse maatschappij met de vele hoge eisen en een continue grote prestatiedruk. In de lange versie van de documentaire willen we meer ingaan op de maatschappelijke context. Door middel van een intieme en ontroerende documentaire wordt een beter beeld geschetst van zijn depressie en alles eromheen, zoals de klinieken. De film doorbreekt een groot taboe en benadrukt het belang van de mentale gezondheid. Meer informatie: Cinecrowd.

MONTAGE DOCUMENTAIRE

Dit jaar werk ik samen met Vivian Straub aan een korte documentaire over de toegevoegde waarde en activiteiten van een lokale ontwikkelingshulporganisatie in Cambodja. Zij bieden vooral onderdak, maatschappelijke ondersteuning, scholing en creatieve therapie aan kwetsbare kinderen in Sihanoukville. Zo wordt samen met de ouders en de kinderen gewerkt aan een gezonde levensstijl en het creëren van een toekomstperspectief. Daarnaast organiseren zij educatieve projecten in de sloppenwijken van Sihanoukville om bewustwording te creëren bij de bewoners over onderwerpen als veiligheid, hygiëne, een schone leefomgeving en het belang van scholing. Na hun eigen ontwikkelingstraject kunnen de kinderen, die dan inmiddels tieners zijn, als vrijwilliger meewerken aan deze projecten. Zo kunnen zij hun kennis verder delen met de rest van hun eigen gemeenschap en zo wordt bijvoorbeeld ook draagvlak opgebouwd voor de mooie projecten in Sihanoukville.

Vivian heeft de film al eerder opgenomen. Het komende jaar gaan we samen aan de slag om het opgenomen materiaal op zorgvuldige wijze bij elkaar te brengen zodat er een bijzondere, inspirerende en ontroerende documentaire zal ontstaan.