OMROEP VPRO (2018 en 2023)

DOCUMENTAIRE ZIE JE MIJ (21 OKTOBER 2023)

De korte documentaire Zie Je Mij? (ongeveer 20 minuten) gaat over Sybrand Kappen. Syb (18) is een dakloze jongere en brengt het grootste deel van zijn tijd dus door in de straten van Alkmaar. Hij kan af en toe langs bij de jongereninloop De Pitstop van Reakt voor wat hulp bij bijvoorbeeld het aanvragen van een uitkering of het zoeken naar een bijbaan. Daarnaast kan hij nu vaak de nacht doorbrengen bij dnoDoen. Syb hoopt af te kunnen kicken van zijn drugs en daarna een normaal leven te kunnen leiden, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk… Deze documentaire geeft dus een inkijkje in het leven van een dakloze jongere. Volgens de statistieken van het CBS zijn er zo’n 13.000 dak- en thuisloze jongeren in Nederland en er zullen er nog meer zijn die niet bekend zijn… Weinig mensen weten dat zij bestaan. Daarom willen wij dit belangrijke taboe doorbreken.

Zie Je Mij?
DOCUMENTAIRE THE NEW WAVE (9 SEPTEMBER 2023)

De korte documentaire The New Wave (ongeveer 20 minuten) gaat over mode-ontwerper Ruben Jurriën. Ruben (24) zag vroeger in modeshows en winkels weinig opties wat betreft de kledingmaten. Hij vond dat altijd ontzettend jammer en daarom focust hij zich nu met zijn merk ‘Femboyant’ dan ook op het maken van ‘maatinclusieve kleding’. Alle kleding is dus verstelbaar naar verschillende maten. In deze film volgen we Ruben Jurriën tijdens zijn ontwerpproces voor zijn show op Amsterdam Fashion Week 2023.

SERIE DE BIBLIOTHEEK (&BROMET, 2018)

De VPRO beschreef de bibliotheekserie: “Frans Bromet interviewt bibliotheekbezoekers en -medewerkers op geheel eigen en kenmerkende wijze en weet door goed te kijken én de juiste vragen te stellen persoonlijke verhalen bloot te leggen. Zo ontmoet hij in Den Helder een 24-jarige vluchteling uit Sri Lanka die in een zanggroep Nederlandse liedjes leert. En in de Nijmeegse bieb spreek hij een jonge vrouw die een cursus ‘Columns schrijven’ volgt, maar niet toekomt aan het schrijven omdat haar leven te vol is…”.